(Apologies to any non-Dutchies, but this had to be in my native language ;) )
De Nederlandse Man is hopeloos in de war. Misschien is het wel een pan-Europees (of dan in ieder geval Noord-Europees) probleem, maar het manifesteert zich voor mij het duidelijkst in de Nederlandse Man.
De NL-Vrouw is ook van het rechte pad af. Waarom? Kort door de bocht: NL-mannen zijn allemaal mietjes. De gemiddelde homo is nog mannelijker. Dit kan niet de bedoeling zijn natuurlijk.
Hoe kom ik op dit dit idee, waar komt dit gevoel vandaan? Laatst zat ik op het vliegveld van Barcelona om een vlucht terug te nemen naar Amsterdam op een donderdagmiddag met Transavia.com. Zo'n vlucht die gebruikt wordt door 50+ers die hun hele leven gepamperd zijn geweest met sociale vangnetten en zo voort. Ook is er nog een handjevol werkenden. Ik dus, zo een van achterin de 20 (eigenlijk vrijwel 30).
Die mannen die niet op Aeropuerto Barcelona zijn omdat ze werken of gewoon te veel geld hebben, nee, die gewone mannen. Daar gaat het hier om. Die overdreven gebruinde handtasflikkers of grijzende, kalende mannen met klein buikje, neerhangend hoofd, angstige blik in de ogen en zelfs bij de gate nog het buideltasje stevig onder de buik vastgegespt. Geen ietsepietsie kracht spreekt er nog uit. De vrouw ernaast daarentegen... Maar het gaat niet over de vrouwen.
Dit beeld wordt niet allen in het echte leven naar voren geschoven, zelfs in de film van de Da Vinci code (ja, ik heb hem gezien, hoort erbij) zien we een krachteloze, zweterige, licht obeese Tom Hanks een idem karakter (Robert Langdon) neerzetten me teen fobie voor afgesloten ruimtes. Daar wil ik toch een Man Man (of in ieder geval één die doet alsof) zoals... of ... Ok, tja..., nou Brad P. bijvoorbeeld, of die andere...
In mijn beeld toen ik het boek las, was die Robert L. toch echt wel een stoere, goed uitziende man van rond de 50. Stoer ook. Misschien heb ik de passages over angsten voor afgesloten ruimtes en dergelijke per ongeluk niet gelezen of uit mijn geest verbannen.
Ik had het voornamelijk over mannen boven de 40 tot nu toe, maar hoe zit het daaronder? Ik weet het niet zo goed. Aangezien men de adolescente fase momenteel doortrekt tot tenminste 35 jaar, is men rond de 40 pas net wat gevormd. Althans, zo lijkt het.
Feit is wel dat de nieuwe generatie net afgestudeerden tussen de 25 en 35 een andere kijk heeft op geld verdienen dan die half impotente, softe man waar ik het net over had. Men regelt het nu zelf wel (of niet) en trekt daar zijn eigen conclusie uit. Misschien dat deze generatie mensen van het mannelijk geslacht weer wat meer balls krijgt. Wat machogedrag overgenomen heeft van de importman (eh.. allochtonen).
Hoe de huidige generatie jongens man zal worden, zal de tijd leren. Laten we hopen op andere tijden.
(Written right after flying back from Barcelona, somewhere around half May 2006, just rediscovered this story while cleaning up my hard drive)